Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1880

Dodano: 06.12.2014

Odsłon: 7969

Wigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda gospodyni przyrządzi ją inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi właśnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni.

Składniki

  • 3 filety z morszczuka lub innej ryby
  • 4 marchewki
  • pół pora , gurba część
  • kawałek selera
  • 1 papryka ( u mnie zielona)
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie sól pieprz, cukier ( odrobina)
  • 1/4 szklanki wody
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.

    Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.

    Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.

  2. Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń