Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryba w cieście"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 673
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 673
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal, cena 4,40 zł
Filety oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej limonki. Posyp solą i pieprzem.
Starty drobno parmezan umieść w miseczce lub na talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, białe wino oraz rozkłócone jajka (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzej olej.
3Kawałki ryby panieruj w parmezanie, a następnie zanurzaj w przygotowanym cieście (pozwól nadmiarowi spłynąć) i wkładaj ostrożnie na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Usmażone filety wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na stół z cząstkami cytryny, dekoruj świeżymi ziołami, np. natką. Do ryby pasuje ziemniaczane purée.Źródło: Świat kobiety