Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2409

Dodano:

Odsłon: 5441

Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.

Składniki

  • 1,5 kg filetów rybnych przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta mąka olej do smażenia
  • Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu
  • Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.

    W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
    Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
    Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.

    W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
    Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.

    Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia 2016 czy do zalewy dodajesz też przecier pomidorowy?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń