Do góry

Dodatki Przepis na:

Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną

Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3252

Dodano:

Odsłon: 919

Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów. Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.

Składniki

  • około 200 g świeżych rydzów
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.

  2. Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.

    Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń