Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 677

Dodano:

Odsłon: 8055

Ryż zapiekany z tuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;)

Składniki

  • 2 torebki dowolnego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka (odsączonego
  • puszka kukurydzy
  • 1 duża cukinia
  • 2-3 średnie marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kremowego serka kanapkowego
  • 2 łyżki musztardy
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • jajko
  • kilka plastrów żółtego sera (może być tarty)
  • sól i pieprz
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
    Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić, by pod koniec wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Na oleju podsmażyć warzywa, doprawić i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu aż lekko zmiękną. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Jogurt rozbełtać z jajkiem, musztardą i kremowym serkiem.

  2. W dużej misce wymieszać kolejno : ryż, warzywa, tuńczyk i kukurydzę. Połączyć całość z jogurtem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć najpierw plasterki cukinii, a potem żółty ser. Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję ,,grill" i piec jeszcze kolejne 5 minut. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń