Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryżowe pierogi ze szpinakiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Mieszając gotuj, aż do odparowania płynu. Przestudź, dodaj pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Wymieszaj.
Do głębokiego talerza wlej letnią wodę i zanurz w niej na kilka sekund pojedyncze krążki papieru ryżowego. Następnie rozłóż je na wilgotnej bawełnianej ściereczce i pozostaw na 3-5 min (powinny być miękkie i elastyczne). Na środku każdego krążka rozłóż nadzienie i zlep jego brzegi. Aby mieć pewność, że w trakcie gotowana pierożki się nie rozpadną, możesz je zwinąć w rulonik (jak krokiety) lub zrobić z nich sakiewki i związać je np. gałązkami szczypiorku.
Naczynie do gotowania na parze wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i posmaruj olejem (dzięki temu pierożki się nie przykleją). Gotuj na parze 3-5 minut od zagotowania się wody. Do pierożków można podać sos sojowy lub polać je roztopionym masłem.
30 minut. Sztuka: 80 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie