Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki z dorszem

Sajgonki z dorszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1841 Ocena: 42254

Dodano:

Odsłon: 6216

Sajgonki w zasadzie powstały przez zwykły przypadek. Wędzony dorsz miał zostać użyty do innej potrawy ,więc postanowiłem wymyślić coś nowego. Postanowiłem więc połączyć składniki ,które były pod ręką. Wyszło pysznie. Pieczona papryka nadała rybie słodkości i delikatności.

Składniki

  • 500-600 g wędzonego dorsza
  • po 1/2 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól ,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Dodatkowo:
  • ryż jaśminowy
  • słodko pikantny sos chilli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,jajka ,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na papier ryżowy (lekko namoczony wodą) układamy farsz (po łyżce) i zawijamy podobnie jak krokiety. Smażymy na głębokim oleju. Podajemy z ryżem jaśminowym i słodko pikantnym sosem chilli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Channah 28 czerwca 2014 Przepadam za sajgonkami, a takie zrobione w domu musza smakowac rewelacyjnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca 2014 Nie tylko wysmienita potrawa, ale i fantastyczne zdjecie. Piekna prezentacja. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 26 czerwca 2014 muszę zrobić mężowi, bo w pracy ma ksywkę dorszu, więc niech posmakuje coś fajnego :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 25 czerwca 2014 Chętnie bym się wprosiła na takie smakołyki :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 czerwca 2014 Uwielbiam sajgonkiod czasu do czasu, ale z rybą dopiero zrobię :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 25 czerwca 2014 pychota :)wprosiła bym się chętnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 25 czerwca 2014 Bardzo lubię sajgonki. W tej wersji nie jadłam Papier ryżowy już mam, więc zrobię.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń