Przekąski Przepis na:
Sajgonki z warzywami

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3165
Dodano: 06.09.2009
Odsłon: 8368
Składniki
- 6 dużych pieczarek lub chińskich grzybków mun
- 4-5 liści kapusty pekińskiej
- 200g kiełków soi
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 1 jajko
- sos sojowy (ale nie ciemny)
- papier ryżowy (ok.20 płatów)
- sól, pieprz
- oliwa
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.
-
Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.
-
Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.
-
Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.
-
Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarze do przepisu (1)

usiala 07 września 2009Zgłoś do usunięcia
fajne ,napewno smaczne :)pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz