Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon owocowy w pełni, wakacje w pełni, czas na przepyszne ciacho z Saksonii :) Mnóstwo jagód i niespodziewana nuta cynamonowa.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Składniki
Mąkę wsypuję do miski. W środku robię zagłębienie i wkruszam do niego drożdże. Na drożdże wlewam 3 łyżki letniego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut. Do mąki i drożdży dodaję resztę letniego mleka, pozostały cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta.
30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty. Smacznego :)