Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Kijowska

Sałatka Kijowska

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3129

Dodano:

Odsłon: 11386

Pod tą dziwną nazwą kryje się po prostu warstwowa sałatka z tuńczykiem ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 puszki z tuńczyka (najlepiej w oleju)
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane, dzielimy na żółtka i białka. Każde z nich osobno ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło najlepiej schować na kilka minut do zamrażarki. Kiedy będzie już twarde ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Tak samo ścieramy ser. Tuńczyka dobrze odcedzamy. Majonez łączymy ze śmietaną i doprawiamy go pieprzem i solą.

  2. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki możemy zacząć układać je warstwowo:

    starte białka (można je trochę posolić)
    tarty ser
    rozdrobniony tuńczyk
    sos majonezowo-śmietankowy
    starte masło
    starte żółtka
    Górę można oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 kwietnia 2017 Jaką rybą można zastąpić tuńczyka? Makrelą? W mojej rodzinie nie jadamy tuńczyka w żadnej postaci - taki dziwny protest przeciwko ginięciu delfinów przy połowie tuńczyka. Co prawda już pokazują się certyfikaty pewnych koncernów "przy łowieniu tuńczyków nie ucierpiały delfiny". W Polsce się z tym nie spotkałam - może mam pecha? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PatiGotuje 27 kwietnia 2017 Niestety nie mam pojęcia :D Taka nazwa była podana w książce kucharskiej w której ją znalazłam :) Co prawda troszkę zmodyfikowałam ale nazwę zostawiłam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń