Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 9161

Dodano:

Odsłon: 23461

Wyśmienity przepis na sałatkę wielowarzywną zimową z użyciem bardzo wielu warzyw. W smaku przepyszna, delikatna, lekko octowa. Przepis na 12-13 słoików 700ml.

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 2 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 2-3 papryki
  • 1-2 cukinie
  • 6-7 marchewek
  • pęczek koperku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • zalewa:
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki octu (10%) (ja dałam szklankę)
  • 1,5 szklanki oleju/oliwy
  • 4-5 łyżek soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki.

  2. Kapustę szatkujemy.

  3. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki.

  4. Paprykę kroimy w paski.

  5. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

  6. Cebulę kroimy w piórka.

  7. Czosnek drobno siekamy.

  8. Koperek drobno szatkujemy.

  9. Składniki zalewy dokładnie mieszamy

  10. Zalewamy nią warzywa.

  11. Całość dokładnie mieszamy.

  12. Odstawiamy na pół godziny.

  13. Sałatkę przekładamy do słoików.

  14. Zakręcamy dokładnie nakrętkę .

  15. Pasteryzujemy po 20 minut.

  16. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia.

  17. Smacznego !!!

  18. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 27 czerwca Rewelacyjne połączenie warzyw, szczególnie na zimę, kiedy tych świeżych tak brakuje:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń