Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka obiadowa z botwinki

Sałatka obiadowa z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 311

Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu(tekst http://www.poradnikzdrowie.pl) Także zapraszam na pyszną sałatkę obiadową z surowej botwinki

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 pęczku koperku
  • 6 jajek L ugotowanych na twardo
  • 5 ogórków gruntowych
  • 5 rzodkiewek
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Warzywa myjemy, osuszamy. Z botwinki odkrawamy 2 buraczki i odkadamy na bok

    2. Buraczka kroimy w plastry a następnie w cieniutkie zapałki. Liście botwinki wraz z łodygami kroimy drobno.

    3. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką i jajkami kroimy w kostkę

    4. Do miski dodajemy botwinkę z buraczkiem, jajka, ogórki i rzodkiewkę. Dodaj jogurt i przyprawy wymieszaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń