Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z curry

Sałatka ogórkowa z curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3315

Dodano:

Odsłon: 4824

Zapasów na zimę nigdy za wiele a więc kolejna sałatka ogórkowa.

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżka
  • woda 1,5 szklanki
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • curry 1 łyżeczka z czubkiem
  • słodka papryka 1 łyżeczka z czubkiem
  • mielony pieprz 0,25 łyżeczki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
    Z wody cukru, octu,curry, papryki mielonej oraz pieprzu zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestudzenia.
    Ogórki przekładamy na durszlak by ociekły z soków, które puściły a następnie układamy w słoikach, nie ubijając zbyt mocno. Słoiki napełniamy przygotowaną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń