Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka tortowa

Przepis dnia 2018-04-20
Sałatka tortowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 27454

Zaskoczy Twoją Rodzinę i Znajomych :)

Składniki

  • Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
  • 3 jajka
  • 150g świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • 1 serek jogurtowy typu Almette
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
  • 200g sera żółtego w kawałku
  • 1 duży słoik papryki konserwowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 40g tartego parmezanu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 duże pęczki szczypiorku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.

  2. 2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.

  3. 3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.

  4. 4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 24 kwietnia Sałatka prezentuje się bajecznie <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 kwietnia Fajny pomysł, to daje nieograniczone pole do popisu. Jak napisał/a embepe 13, każdy może sobie komponować jak chce. Mam taki zwyczaj, pierwszy robię oryginał, a później, "hulaj dusza, rozum i moje smaki". Zabieram bo pomysł inspirujący ! Dzięki :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 kwietnia Super pomysł, gratulacje! Wygląda przepięknie, a smaki warstw myślę że pozwolisz modyfikować i komponować wg gustów :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń