Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskoczy Twoją Rodzinę i Znajomych :)
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 167
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 384
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 230
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 167
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 384
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 230
Składniki
1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.