Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 8001

Dodano: 16.02.2018

Odsłon: 1083

Dla osób które uwielbiają sałatkę gyros, tym razem troszkę dla odmiany warstwowa sałatka gyros z dodatkiem czerwonej kapusty. Pięknie wygląda, a w smaku przepyszna.

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska lub połowa średniej
  • 1 słoik kapusty czerwonej konserwowej
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy tika masala (może być op. przyprawy gyros)
  • Olej roślinny
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały kubełek śmietany 18%
  • ketchup pikantny (tyle ile śmietany czyli mały kubeczek)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i smażymy na oleju do miękkości mięsa. Po usmażeniu mięso studzimy.

  2. Majonez mieszamy ze śmietaną i ketchupem. Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę czerwoną odcedzamy z nadmiaru soku.

  3. Na dno szklanej misy wysypujemy 1/3 kapusty pekińskiej, na to wykładamy połowę kapusty czerwonej, następnie dajemy połowę ostudzonego mięsa. Na mięso wykładamy połowę cebuli, na cebulę połowę ogórków konserwowych. Na ogórki połowa kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy połowę sosu. I od nowa czyli warstwa 1/3 kapusty pekińskiej, reszta kapusty czerwonej, na to reszta mięsa, na mięso druga połowa cebuli, na cebulę reszta ogórka, a na ogórka druga połowa kukurydzy. Na kukurydzę wykładamy resztę sosu. A na warstwę sosu dajemy ostatnią warstwę z kapusty pekińskiej. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń