Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka włoska z chrupiącym salami

Sałatka włoska z chrupiącym salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2738

Dodano:

Odsłon: 6942

Pomysł na lekką sałatkę włoską z chrupiącym salami. Osobiście uwielbiam sałatki w których coś chrupie, a w tej chrupią aż dwie rzeczy, bo mamy w niej i chipsy z salami i cudowną mieszankę pestek włoskich.

Składniki

  • kulka mozzarelli
  • około 100 g salami
  • 100 g makaronu penne
  • około 50 g rukoli
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mixu sałatkowego Italia (pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy. Salami kroimy w cieniutkie plasterki (jeśli nie mamy krojonego) a następnie na pół. Układamy je na rozgrzanej patelce, partiami tak aby każdy plasterek był osobno i smażymy z obu stron na brązowy kolor. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.

  2. Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski. Na niej układamy makaron, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i chipsy z salami. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni mixem sałatkowym Italia, skrapiamy 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń