Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 424

Dodano:

Odsłon: 26149

Sałatka z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli.

Składniki

  • 5-6 małych cukinii
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 4 razy po 1/2 kolorowej papryki( czerwona, żółta pomarańczowa, zielona
  • 1 średnia papryczka chili (nie będzie ostro)
  • 4 łyżki drobnej soli morskiej
  • Opcjonalnie kawałek imbiru - 3cm
  • opcjonalnie 2 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 4-5 listków laurowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Małą cukinię kroimy w plasterki, podobnie marchewkę.
    W wersji drobniejszej większą cukinię ścieramy na tarce "jarzynówce, podobnie marchewkę.
    Cebulę kroimy w ćwierćtalarki.
    Paprykę każdą połówkę przekrajamy na 3 części i kroimy na paseczki.
    Z papryczki chili wybieramy nasionka , połówki dzielimy na 2 części i kroimy w paseczki. Można dać papryczkę tylko czerwoną , ale można dać zieloną i czerwoną.

    Wszystko mieszamy w garnku i solimy cała solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2-3 godziny,
    kilkakrotnie mieszając.

  2. W tym czasie przygotowujemy zalewę
    Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy . Cukier szybko rozpuści się.
    Przykrywamy i zostawiamy aby zalewa przegryzła się.

    Gdy sałatka przetrawi się, odciskamy ją na sicie i przekładamy do drugiego garnka. Sok wylewamy.
    Zalewę podgrzewamy i gorącą wlewamy przez sito do warzyw.
    Dokładnie mieszamy i pozostawiamy znów na 2-3 godziny.

    Po tym czasie warzywa znów odciskamy na sicie. Tym razem soku nie wylewamy.
    Przekładamy ściśle warzywa do wyparzonych słoiczków . zalewamy sokiem tak aby były warzywka pokryte.
    Na wierzch wlewamy po łyżce oleju.
    Wycieramy dokładnie brzegi i zamykamy wyparzonymi nakrętkami.

    Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ula17 22 lipca Czy może być na zimę? Jak długo można ją przechowywać bez pasteryzowania? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 czerwca Apetyczna - warto zrobić w tym roku:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń