Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15093

Dodano:

Odsłon: 4550

Wielbiciele buraczków będą na tak.

Składniki

  • 500 g czerwonych buraczków
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki.
    Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki.

    Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem.

    Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem.

    Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń