Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z grzankami

Sałatka z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 2750

Dodano:

Odsłon: 366

Sycąca sałatka z kolorowymi świeżymi warzywami,korniszonami, polędwicą sopocką oraz chrupiącymi grzankami.

Składniki

  • sałata rzymska 1 główka
  • polędwica sopocka 30 dag
  • kalarepa 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • korniszonki 10 szt
  • sos:
  • olej 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • cukier do smaku
  • grzanki:
  • olej do smażenia
  • chleb 3 kromki
  • papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra mielona 0,5 łyżeczki
  • sól czosnkowa 0,5 łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sałatę rwiemy na kawałki. Papryki, polędwicę i kalarepę kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w półplasterki lub także w kostkę. Korniszony kroimy na pół lub na mniejsze kawałki.
    Sos: olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych wcześniej składników, mieszamy i odstawiamy,
    Kromki chleba /najlepiej lekko czerstwego/ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy od czasu do czasu mieszając do czasu aż będzie chrupiący. W czasie smażenia oprószamy przygotowanymi przyprawami.
    Grzanki dodajemy na wierzch sałatki tuż przed podaniem - jeśli dodamy je zbyt wcześnie lub wymieszamy z sosem szybko zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń