Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 407

Dodano:

Odsłon: 637

Lekka, szybka, zdrowa i bezglutenowa sałatka z kaszą gryczaną, brokułem oraz zielonym groszkiem. Idealna na wynos oraz jako zdrowy dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

Składniki

  • pół szklanki suchej, niepalonej kaszy gryczanej
  • szklanka wody
  • półtorej szklanki mrożonego zielonego groszku
  • około 250 g brokuła (połowa główki)
  • marchewka
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy z odrobiną soli i studzimy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Łodyżek nie wyrzucamy, tylko kroimy w mniejsze kawałki (plasterki lub paseczki). Różyczki blanszujemy (gotujemy przez około 3-4 minuty i od razu wrzucamy do zimnej wody). Groszek zagotowujemy i odcedzamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Następnie wrzucamy marchewkę i pokrojone łodyżki brokuła. Dodajemy sól i pieprz oraz pestki dyni. Smażymy przez około 5 minut często mieszając. Lekko studzimy.

  2. Do miski wrzucamy kaszę, brokuła, groszek oraz marchewkę z łodyżkami i pestkami. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oliwy. Podajemy od razu lub przekładamy do pudełek i zabieramy do pracy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Jak jest moja ulubiona gryczana i do tego brokuł, to już mi nic więcej nie potrzeba. Super, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń