Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kaszą kuskus i fasolką szparagową

Sałatka z kaszą kuskus i fasolką szparagową

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7222

Dodano: 19.06.2017

Odsłon: 3052

sezon na fasolkę czas zacząć :-) pyszna, zdrowa, lekka, pożywna sałatka, zabieram ją do pracy na drugie śniadanie

Składniki

  • kasza kuskus 10 dag
  • fasolka szparagowa (u mnie zielona i żółta) 25 dag
  • suszone pomidory 4 połówki
  • ziarna słonecznika 3-4 łyżki
  • sól, pieprz
  • olej z pomidorów suszonych ok. 3 łyżki
  • koperek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki (jedną kroję na 3 części) i ugotować w osolonej wodzie ok. 10 min. aby były al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Kaszę kuskus zalać 1 szkl. wrzątku, osolić i dodać 1 łyżkę oleju z pomidorów, wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 5 min. W tym czasie kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
    Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki, ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać resztę oleju z pomidorów, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem, wymieszać. Zajadać odrazu lub przełożyć do pojemnika, schłodzić w lodówce i szamać na drugi dzień. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń