Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z komosą ryżową i buraczkami

Sałatka z komosą ryżową i buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Sałatka z komosą ryżową i buraczkami"

Składniki

  • 40 dag buraków
  • 12
  • 5 dag komosy ryżowej
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag pistacji
  • 10 dag roszponki
  • 1 pęczek dymek
  • pół granatu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 jabłko
  • 10 dag owczego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki wyszorować, gotować w łupinkach 30 minut. Komosę ryżową zalać lekko posoloną wodą. Kiedy zawrze, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut. Pistacje zrumienić na suchej patelni, posiekać. Komosę odcedzić na sitku.

  2. Buraki przestudzić, polewając zimną wodą, obrać z łupin. Gdy całkiem wystygną, drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Wybrać miąższ granatu.

  3. Ocet balsamiczny utrzeć z musztardą. Cienkim strumieniem wlewać olej. Przyprawić pieprzem i solą, ubić trzepaczką na gęsty sos. Jabłko umyć, wytrzeć do sucha, po usunięciu nasion pokroić na kawałeczki. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami sałatki. Posypać kawałeczkami koziego sera. Polać sosem balsamicznym.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń