Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) i granatu

Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) i granatu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 645

Dodano:

Odsłon: 403

Pyszna sałatka, sprawdzi się solo, a także jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej lub arabskiej.

Składniki

  • 250 g ugotowanej komosy ryżowej
  • pestki z obranego jednego dużego granatu
  • 3-4 cebulki dymki, posiekane
  • 1 natka pietruszki, posiekan
  • 1/2 szklanki płatków migdałów, z patelni
  • sok z jednej limonki + starta skórka
  • sok z 1/2 pomarańczy + starta skórka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego, ubite w moździerzu
  • Liście mięty, plastry awokado (opcjonalnie) – do dekoracji
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce łączymy ze sobą komosę, ziarna granatu, dymkę, natkę i migdały.

  2. Dodajemy oliwę, sok oraz startą skórkę z limonki i pomarańczy, sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku.

  3. odajemy udekorowane listkami mięty i plastrami awokado.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń