Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z młodej kapusty"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Składniki
Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, a następnie drobno poszatkuj. Dymkę oczyść, opłucz, a potem osusz. Białe części pokrój w cienkie krążki, szczypior posiekaj.
Koper opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij piórka od gałązek, drobno posiekaj. Ogórki sparz wrzątkiem, wyszoruj i pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki lub półplasterki. Strąki papryk opłucz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ poszatkuj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj razem z łyżeczką soli. Do miski wsyp posiekaną kapustę oraz dymkę, wymieszaj. Dodaj kawałki ogórków i kolorowej papryki, połącz.
Surówkę posyp koperkiem, skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny, polej olejem. Wymieszaj starannie. Dodaj roztarty z solą czosnek oraz po sporej szczypcie pieprzu i cukru. Odstaw na kilkanaście minut. Ponownie dopraw do smaku.
czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety