Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z papryki i kukurydzy"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 434
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 434
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Składniki
Kukurydzę odlej z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Strąki papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.
Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do papryki. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyte i osuszone pomidory kiściowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Roszponkę przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij korzonki. W dużej salaterce umieść posiekaną paprykę, osączoną kukurydzę, ogórek, cebulę, pomidorki oraz roszponkę, całość wymieszaj starannie.
Przygotuj sos. Ser feta osącz z zalewy, posiekaj drobno lub rozdrobnij w palcach. Utrzyj w miseczce razem z 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dalej ucierając, dodawaj majonez oraz jogurt naturalny.
Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli będzie za gęsty, możesz go rozrzedzić mlekiem). Polej sałatkę.
czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety