Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

Przepis dnia 2017-10-13
Sałatka z pieczoną dynią i  serem feta

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 13017

Dodano: 09.10.2017

Odsłon: 4832

Tylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie.

Składniki

  • 600 g dyni hokkaido
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie sera feta
  • rukola
  • ocet balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny )
  • miód
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy.
    Doprawiłem solą i pieprzem.
    Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.
    Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń