Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z zielonych pomidorów.

Sałatka z zielonych pomidorów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2553

Dodano:

Odsłon: 4182

Nadmiar niedojrzałych pomidorów wykorzystuję każdego roku do przygotowania tejże sałatki.

Składniki

  • 3kg zielonych pomidorów
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3-4 czerwone papryki
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 łyżki gorczycy
  • 4-5 listków laurowych
  • 2 łyżeczki pieprzu w kulkach
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Pomidory pokroić najlepiej w poprzek- zaczynając od góry.
    Ostatni plasterek przy ogonku- odrzucić.
    Paprykę pokroić w paski a cebulę w "piórka".
    Składniki umieścić w dużej misce i posypać 3-4 łyżkami soli.
    (Ja daje średnio 1 łyżkę soli na 1 kg warzyw).
    Kilka razy wstrząsnąć miską, by sól dotarła do wszystkich składników równomiernie.
    Odstawić na 2 godziny.
    Po tym czasie zlać "solankę" a warzywa przełożyć do słoików.

  2. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
    Zalać warzywa w słoikach. Pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 października 2018 Dobry pomysł na wykorzystanie ostatnich niedojrzałych pomidorów z krzaczka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń