Do góry

Zupy Przepis na:

Salmorejo – chłodnik z Hiszpanii

Salmorejo – chłodnik z Hiszpanii

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 273

Większość z nas myśląc o chłodniku i Hiszpanii, pomyśli zapewne o gazpacho. Tymczasem, na południ kraju, dość dużą popularnością cieszy się salmorejo, niejako uboższy (w składniki i sławę) brat gazpacho. Poznajmy się zatem!

Składniki

  • 8 pomidorów, sparzonych wodą i obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 bułka z białego pieczywa, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szynka serrano lub prosciutto
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W mikserze, miksujemy pomidory, bagietkę oraz czosnek na gładką masę, dodajemy oliwę, ocet winny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy jedno jajko i jeszcze raz miksujemy.

  2. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min (im dłużej tym lepiej), po wyjęciu – nalewamy do miseczek i podajemy z pokrojonym w kostkę jajkiem i plastrem szynki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń