Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sandacz z cytrusowo-cebulową nutą"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 419
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 419
Składniki
Czas przygotowania: Cebule obrać, posiekać. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, strączek pociąć w plasterki.
Pomarańcze obrać (usunąć również wewnętrzną białą błonę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z owocem pomelo.
Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem. Skórkę z limonki, pokrojony miąższ cytrusów, czosnek, chili i cebulę wymieszać, pokropić winnym octem i sokiem pomarańczowym. Wymieszać, dołożyć pokruszony karmel i odstawić na godzinę. 3Cukier brązowy wsypać do rozgrzanego garnka i skarmelizować. Do garnka włożyć przygotowane wcześniej . Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 45 minut.
Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki sandacza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony. Rybę udekorować natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Podawać z sosem.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco