Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab w cebuli

Schab w cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7793

Dodano:

Odsłon: 62081

wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż na ciepło będzie bez galaretki :)

Składniki

  • 1,2 kg schabu
  • 3 cebule
  • 1łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soli peklowej + 1 łyżka zwykłej soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki przyprawy do kiełbasy myśliwskiej
  • 3 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 1/2 l wody zagotować liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przyprawę do kiełbasy myśliwskiej oraz sól. Pogotować ok. 15 minut. Przelać wodę z przyprawami do naczynia, w którym będzie się mięso peklować. Dolać ok. 1,5l wody, tyle żeby mięso było całe przykryte.
    Mięso umyć osuszyć i pozbawić błonek.
    Mięso włożyć do zimnej solanki, obciążyć np. talerzem żeby nie wypływało i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5 dni (u mnie było to 7 dni bo jeszcze kończyliśmy poprzednią produkcję :)) Codziennie mięso odwracać w solance, żeby się dobrze i równo zapeklowało.
    Mięso wyciągnąć z solanki, umyć i osuszyć.
    Na patelni rozpuścić masło, cebule pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle.
    Na dno szynkowaru wyłożyć połowę cebuli. Schab położyć na cebuli i przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć szynkowar. W garnku na dnie położyć ściereczkę, wstawić szynkowar i uzupełnić wodą po rant szynkowaru. Gotować. Od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni gotować 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wody i odstawić do wystygnięcia, gdy wystygnie wstawić do lodówki. Gdy dobrze stężeje wyjąć schab.
    Jeżeli chcemy schab jeść na gorąco np do obiadu to po wyjęciu szynkowara z wody należy go otworzyć, odlać płyn, wyjąć mięso i kroić na porcje.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewkar3 14 listopada 2016 czy mięso z cebulką daje się bezpośrednio do szynkowaru, czy najpierw do woreczka?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adzia11 15 kwietnia 2014 a jak przyrządzić, jeśli nie mam takiego szynkowaru, tzn. mam okrągły podłużny...? Odpowiedzi: 1 ▼

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 lutego 2014 Schabik doskonały, jak zwykle u Ciebie pyszne i zdrowe jedzonko :) pozdrawiam cieplutko :) Odpowiedzi: 1 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 23 lutego 2014 Nieprawdopodobnie pyszne,że aż się ślinię na zdjęcie. Duży kciuk :) Odpowiedzi: 1 ▼

39 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 23 lutego 2014 Kolejne fajne mięsko u ciebie:-)) Masz wyjątkową rękę do takich wyrobów i pieczenia chlebka:-))) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

40 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń