Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w kapuście

Schab w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48250

Dodano:

Odsłon: 7983

Delikatne, bardzo kruche mięso, w wyśmienitym towarzystwie kiszonej kapusty z jabłkami i ananasem.

Składniki

  • schab b/k 70 dkg
  • suszone jagody jałowca, pieprz czarny mielony, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • smalec 2 łyżki
  • kapusta kiszona 60 dkg
  • jabłko słodkie 1- 2 szt
  • ananasy z puszki 5 plasterków
  • sos sojowy 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe utłuc w moździerzu, powstałą mieszanką natrzeć mięso. Osobiście nie mam moździerza, więc obłożyłam mięso przyprawami i już. Schab włożyć do szklanego naczynia, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
    Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, włożyć do niego mięso, skropić je oliwą z oliwek, obłożyć kiszoną kapustą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po kwadransie zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Mięso piec przez dwie godziny, jeżeli trzeba podlewać, od czasu do czasu, gotowana wodą. Na pół godziny przed końcem pieczenia schab polać sosem sojowym, dodać pokrojone na ćwiartki plastry ananasa i pokrojone na ósemki jabłka (wcześniej usunąć gniazda nasienne).

  2. Gotowe mięso podawać z gotowanymi ziemniakami.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 października 2014 Mięso jak widać potwornie suche,ale nic dziwnego skoro do marynaty dodajesz sól,która wyciąga wodę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 marca 2014 Beatko, świetna kombinacja, bardzo nam smakowała, lekko, ale do syta, polecam wszystkim :) Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń