Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w miodowej glazurze

Schab w miodowej glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Schab w miodowej glazurze"

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3–4 łyżki płynnego miodu
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • tymianek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem oraz imbirem. Kilka minut ugniataj mięso jak ciasto, aby dobrze wetrzeć przyprawy.

  2. Następnie posmaruj je miodem wymieszanym z olejem. Pieczeń ułóż w brytfance. Podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz około 60 min.

  3. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem z dna brytfanki. W miarę potrzeb możesz dolać trochę gorącej wody.

  4. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki, trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Powstały sos przecedź. Zagotuj i ew. ponownie przypraw. Schab potnij na porcje. Polej przygotowanym sosem. Udekoruj tymiankiem. Podawaj np. z sałatką z duszonych pomidorów i mozzarelli.

  5. 75 min; Porcja: 560 kcal; Cena porcji: ok. 5,50 zł;

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń