Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab w miodowej glazurze z czerwonym pieprzem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Czas przygotowania: 105 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 540 kcal. Cena porcji: 3,15 zł
Schab opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Miód wymieszaj z musztardą i olejem. Przypraw odrobiną sosu sojowego.Połowę masy odłóż, resztą posmaruj mięso.
Schab lekko oprósz pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane mięso odłóż na mniej więcej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem przypraw.
Brytfankę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas (żeby folii wystarczyło potem do owinięcia mięsa). Folię cienko posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, posyp ziarenkami ziela angielskiego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.
Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino i bulion. Schab przykryj wystającą folią. Ponakłuwaj ją widelcem. Zmniejsz temperaturę do 180 st. Piecz jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy odwiń folię i przewróć mięso.
Pod koniec pieczenia schab odwiń z folii, posmaruj resztą masy mio dowo-musztardowej. Posyp czerwonym pieprzem. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Gdy wystygnie, możesz ją pokroić w cienkie plastry.Źródło: Tina