Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie grzybowym z tymiankiem

Schab w sosie grzybowym z tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 1273

Schab w aksamitnym sosie z leśnych grzybów z tymiankiem. Pyszna klasyka

Składniki

  • Schab w plastrach - 700g
  • Grzyby leśne - 400g
  • Masło - 15g
  • Śmietana 18 % - 200g
  • Cebula - 1 duża
  • Bulion - 0,5l (opcjonalnie woda + kostka)
  • Przyprawy:
  • pieprz
  • sos sojowy
  • tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2szt
  • pieprz ziarnisty - 6szt
  • ziele angielskie - 3szt
  • papryka słodka - pół łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczony i pokrojony w plastry schab przyprawiamy pieprzem i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy jest już rumiany z obu stron dodajemy cebulę porojoną w piórka. Kiedy lekko się zeszkli zalewamy bulionem (ewentualnie wodą z kostką), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Dusimy pod przykryciem 40 minut.

    Po 40 minutach dodajemy grzyby, pokrojone na połówki albo ćwiartki. Teraz dusimy znów pod przykryciem 20 minut. Po dodaniu grzybów, trzeba pilnować i w razie potrzeby dolewać wody, bo grzyby lubią się przypalać. Ja w trakcie gotowania dodałam jeszcze szklankę wody. Teraz mamy czas na ostatnie przyprawienie. Dodajemy pieprz, słodką paprykę i sos sojowy do smaku. Na końcu dajemy jeszcze kopiatą łyżeczkę tymianku.

    Zabielamy sos śmietaną (najlepiej aby była w temperaturze pokojowej) i dusimy już bez przykrycia do czasu uzyskania pożądanej gęstości.

    Schab bo takim duszeniu jest kruchy, miękki i bardzo aromatyczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń