Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5607

Dodano:

Odsłon: 37365

Pomysł na szybki obiad, a co najważniejsze z własnej roboty sosem bez żadnych papierków co naprawdę nie wymaga wielkiej wiedzy i ogromu czasu a smak o niebo lepszy :) Zapraszam do wypróbowania !

Składniki

  • 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab kroimy na grubsze plastry a następnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy dosłownie na odrobince oleju (przyda nam się tu oczywiście patelnia z nieprzywierającym dnem).

  2. Mięsko smażymy aż mocno nam się przyrumieni. Jest to bardzo ważne bo dzięki temu smak sosu będzie wyrazisty.

  3. Dodajemy pokrojoną cebulkę a po chwili zalewamy mięso do jego wysokości wodą. Całość dusimy pod przykryciem ok 40-50 minut.

  4. Po tym czasie zaprawiamy sos. Do ok. 1/5 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę oraz śmietanę. Mieszamy, dolewamy trochę sosu z patelni. Całość mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyłączamy gaz :)


    Podajemy wedle uznania, jak widać na zdjęciu ziemniaczki z koperkiem i mizeria, ale dodatki do mięsa jak kto lubi :)


    SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń