Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z morelami i pistacjami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Składniki
Fot. 123RF/Picsel
Morele zalej sokiem jabłkowym, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź, pokrój w kostkę. Pistacje obierz z łupinek, posiekaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozetnij tak, aby powstał cienki, ok. 2 cm płat.
Wnętrze natrzyj solą oraz pieprzem, rozłóż morele oraz pistacje. Zwiń w ścisły rulon, obwiąż bawełnianą nicią. Roladę ze wszystkich stron posmaruj olejem, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz suszonymi ziołami. Roladę przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło.
Po upieczeniu roladę zostaw na około 15 minut, by „odpoczęła”. Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry.
Rada: Morele możesz namoczyć w winie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 300 kilokalorii
Roladę przed pieczeniem obsmaż na niewielkiej ilości oleju – dzięki temu będzie bardziej soczysta.Źródło: Świat i Ludzie