Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe na jarzynce"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut
Ziarenka kolorowego pieprzu utłuc w moździerzu. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Otrzeć ją ze skórki i wycisnąć sok. Kotlety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem i skórką cytrynową. Skropić olejem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pomidory rozkroić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso osuszyć z marynaty.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety. Smażyć po 4-6 minut z każdej strony. Pod koniec posypać solą. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć czosnek. Dodać dymki. Chwilę smażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i dusić 35 minut. Jarzynkę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Kotlety podawać z jarzynką.Źródło: Życie na gorąco