Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy w panierce

Schabowy w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 51

Przepis wart wypróbowania: "Schabowy w panierce"

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu środkowego
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • olej do smażenia
  • zielona, czerwona, żółta papryka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, ułóż na desce, rozbij na grubość pół centymetra (najlepiej zrób to przez folię). Gotowe kotlety przypraw solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieć w ściereczce, również tłuczkiem do mięsa lub zmiksuj w blenderze, połącz z bułką tartą. Roztrzep widelcem jajko na talerzu.

  2. Kotlety zanurzaj w jajku, następnie w bułce tartej z płatkami. Obtocz delikatnie dociskając, by panierka trzymała się mięsa. Rozgrzej olej, schab smaż kilka minut z każdej strony. Udekoruj plastrami cytryny.

  3. Kotlety odstaw, przykrywając talerzykiem. Papryki pokrój w paski, przysmaż na oleju, mieszając. Pokrojone w paski ziemniaki smaż na głębokim tłuszczu. Kotlety podawaj z frytkami i papryką.

  4. CZAS: około 40 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń