Do góry

Desery Przepis na:

Selerowe pakieciki

Selerowe pakieciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Selerowe pakieciki"

Składniki

  • 5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średni seler
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 15-20 dag szynki wędzonej typu prosciutto
  • 15 dag sera typu parmezan w kawałku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.

  2. Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.

  3. Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń