Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodycz z marchewki zamknięta w drożdżowym serduszku, tak mnie dzisiaj naszło na eksperymenty. Wynik na plus, wszystkie składniki idealnie do siebie pasują.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Na 4-5 sporych serduszek. Najpierw na drobnych oczkach tarki ścieramy marchewkę, nie odciskamy jej, ale wykorzystujemy bez nadmiaru soku. Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru. Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem. Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokątne placki. Posypujemy skórką z limonki, cynamonem, zwijamy jak naleśnik i składamy na pół.
Nacinamy nożem od strony zgięcia i wywijamy tak, by otrzymać serce. Układamy na blaszce pokrytej papierem, gdy lekko podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem z odrobiną cukru pudru. Pieczemy w 190 C od 15 do 20 minut. Możemy posypać cukrem pudrem, chociaż ja wolę bez. BUŁECZKI SĄ WYSTARCZAJĄCO SŁODKIE BEZ CUKRU PUDRU.