Do góry

Śniadania Przepis na:

Serek z kminkiem

Serek z kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 1199

Z przepisu mojej babci. Niezbędny jest prawdziwy twaróg z mleka niepasteryzowanego.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg drobno pokruszyć i posypać sodą ( 2 razy wziąć w 3 palce sody posypać i przemieszać w rondelku. Potem znowu 2 razy w 3 palce sody i posypać na wierzchu). Twaróg w przykrytym rondelku odstawić do drugiego dnia.

    Na drugi dzień wstawić do rondla z wodą i zagotować. Na średnim ogniu przemieszać na jednolitą masę. Znowu chwilę gotować na małym ogniu. Wsypać ok 1/4 łyżeczki soli, kminek ( ilość wg uznania) masło i wymieszać. Po chwili kiedy składniki się połączą dodać 4 łyżki gęstej śmietany i wymieszać. Dodać jeszcze ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i całość wymieszać na pianę. Wylać do opłukanej zimną wodą miseczki.

  2. Bardzo dobry dodatek do chleba razowego lub żytniego. Prz okazji polecam również moje przepisy na wypieki chlebów.

    Jeżeli twaróg jest złej jakości serek się nie udaje. Cierpliwości ja używam twaróg z grudziądzkiej mleczarni (kostki pow. 1 kg)

    Rondelek z twarogiem podczas gotowania cały czas musi być w większym rondelku z wodą.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń