Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowo-waniliowy Składniki (na 10 porcji):

Sernik czekoladowo-waniliowy Składniki (na 10 porcji):

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Sernik czekoladowo-waniliowy Składniki (na 10 porcji):"

Składniki

  • 1 gotowy spód czekoladowy do tortów
  • 1 tabliczka (10 dag) czekolady mlecznej
  • 30 dag serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • świeże owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe porwij na kawałeczki. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz śmietanę ubij osobno na sztywno.

  2. Masę żółtkową połącz z serkiem mascarpone. Delikatnie domieszaj pianę z białek i bitą śmietanę. Dodaj czekoladę, kawałeczki ciasta. Dobrze wymieszaj całość łyżką. Przełóż do przygotowanej foremki. Przykryj kawałkiem folii. Wstaw do zamrażalnika na noc.

  3. Polewę czekoladową stop wg przepisu. Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Oblej je polewą. Wstaw do lodówki, by lekko rozmarzło. Udekoruj owocami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń