Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy pod karmelem

Sernik dyniowy pod karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Sernik dyniowy pod karmelem"

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido
  • sól
  • 18 dag mąki
  • 2 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 17 dag masła
  • 150 ml kremówki 30 proc
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliow
  • 25 dag sera
  • sos karmelowy
  • pestki dyni
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój, pozbaw pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w brytfannie, podlej 100 ml wody. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.

  2. Zagnieć ciasto z mąki, szczypty soli, cukru pudru, 1 jajka i 12 dag masła. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na około 30 min do lodówki. Obierz upieczoną dynię. Miąższ zmiksuj. Dodaj pozostałe rozpuszczone masło, kremówkę, 2 jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy.

  3. połącz. Wmieszaj zmielony ser. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wylep nim dno i boki tortownicy (26 cm). Wlej dyniowo-serową masę. Piecz w 160 st. ok. 45 min. Ozdób sosem karmelowym i pestkami.

  4. 12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,80 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń