Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 2100

Dodano:

Odsłon: 549

Delikatny, mięciutki sernik w połączeniu z jagodami. U mnie na spodzie z płatków kukurydzianych, herbatniki czy inne ciasteczka też będą pasowały.

Składniki

  • 200g płatków kukurydzianych lub herbatników
  • 90g masła
  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 400g świeżych jagód
  • 300ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 żółtka
  • duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • ew. biała czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Tortownicę o śr. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masło rozpuścić. Płatki lub ciastka pokruszyć i połączyć z ciepłym masłem. Masę rozłożyć na spodzie tortownicy i wstawić do lodówki.

  2. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Skórki wyrzucić. Twaróg zmiksować z jagodami, mlekiem, żółtkami i cukrem wanilinowym. Masę serową wylać na spód kukurydziany. Piec 60 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby się nam sernik nie przypiekł. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w piekarniku, a następnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    Ozdobić czekoladą.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń