Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jeżynowo-malinowy

Sernik jeżynowo-malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 3221

Sernik na zimno z przecierem ze świeżych owoców jest strzałem w dziesiątkę. Nie za słodki, aromatyczny, po prostu pyszny.

Składniki

  • ser biały 80 dag
  • śmietana 30% 1 szkl
  • żelatyna 3 łyżeczki płaskie
  • galaretka malinowa 1 szt
  • galaretka agrestowa 1 szt
  • galaretka owoce leśne 1 szt
  • maliny 1,5 szkl
  • jeżyny 1,5 szkl
  • cukier 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • biszkopty okrągłe 15-20 szt
  • cukier puder do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Maliny zmiksować z 1 łyżką cukru i przetrzeć przez sito.Oddzielnie zmiksować i przetrzeć przez sito jeżyny z łyżką cukru.

  2. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.

  3. Każdą galaretkę z 1 płaską łyżeczką żelatyny oddzielnie rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Ser zmiksować ze śmietanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

  4. Podzielić na trzy części. Do jednej części sera dodać przecier z malin i płynną galaretkę malinową, dosłodzić cukrem pudrem, zmiksować, wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki do stężenia.

  5. Drugą część sera zmiksować z galaretką agrestową, wylać na stężony ser malinowy, odłożyć do lodówki

  6. Płynną galaretkę z owoców leśnych wymieszać z jeżynami ( odłożyć 2 łyżki). Resztę zmiksować z trzecią warstwą sera, dosłodzić, wylać na agrestową warstwę.

  7. Gdy ostatnia warstwa zacznie lekko tężeć, z odłożonego musu zrobić kilka kropek i wykałaczką zrobić dowolne wzorki. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń