Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2113

Dodano:

Odsłon: 3012

Sernik z dodatkiem masy kajmakowej (u mnie o smaku adwokata) na spodzie z ciastek owsianych.

Składniki

  • 1kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 400g masy kajmakowej np. o smaku adwokata
  • 4 jajka (M)
  • 50g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu w proszku (bez cukru)
  • 200-300g śmietany 30%
  • 1-2 op. usztywniacza do bitej śmietany
  • 300g ciastek owsianych
  • 90 g masła
> 6 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. Tortownicę (26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło roztopić. Ciastka pokruszyć bardzo drobno blenderem i wymieszać z ciepłym masłem. Wyłożyc dno tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

  3. Twaróg wymieszać z 300g masy kajmakowej, jajkami, cukrem i budyniem. Wylać na przygotowany spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec w kąpieli wodnej ok. 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, a następnie po 10-15 minutach wyjąć sernik i całkowicie go ostudzić. Wstawić do lodówki.

  4. Pozostałą masę kajmakową podgrzać i ozdobić nią wierzch sernika. Śmietanę ubić na sztywno dodając usztywniacz. Wyciskać ozdobne kleksy na brzegu ciasta.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 kwietnia Tam gdzie serniczek tam i ja:)Pyszności:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Sernik nawet teraz przed obiadem biorę w ciemno :D Super ciacho :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń