Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi.

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 3394

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym sernikiem. Pysznym, idealnym i pachnącym. Bardzo, bardzo cudownie pachniało podczas pieczenia. Uwielbiam gdy mój dom pachnie pieczonym, domowym ciastem. A taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądam. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki pysznie smakują z masą sernikową. Bardzo polecam mój sernik. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • niepełna szklanka cukru
  • 20 dag masy krówkowej kukułka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 20 dag masy krówkowej kukułka
  • 3 i pół dag płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.

  3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.

  5. Dekorowanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

  6. Podanie: Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
    Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń