Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mandarynkowy

Sernik mandarynkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 1375

Mocno serowy sernik z nutą pomarańczy i kawałkami mandarynek

Składniki

  • Ciasto:
  • 90 g masła
  • 205 g mąki pszennej
  • 35 g jajek (1 niecałe)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 200 g masła
  • 5 mandarynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 kg sera półtłustego (3 x zmielonego)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Masło, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia poszatkuj razem na drobną kaszkę - ciasto możesz zmiksować również w robocie kuchennym. Na sam koniec dodaj jajko i ponownie wszystko razem zagnieć.
    Formę o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto na dnie formy i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

  2. Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut.

  3. Masa serowa:
    Masło utrzyj razem z cukrem na delikatną masę. Do ciągle ucieranego masła dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu. Gdy składniki się połączą dodawaj po 1 jajku ciągle ucierając. Ciągle ucierając wlej mleko, ekstrakt pomarańczowy, oraz dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj tylko do momentu połączenia. Na sam koniec dodaj skórkę pomarańczową i kawałki mandarynki, wymieszaj razem.

  4. Masę serową wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń