Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik marmurkowy z czekoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Składniki
Utrzyj jajka z cukrem. Twarożek dobrze wymieszaj z kremówką. Połowę masy wymieszaj z kakao. Tortownicę (o śr. 26 cm) natłuść masłem i oprósz mąką.
Masy serowe i kakaowe wlej stopniowo i na przemian do tortownicy. Za pomocą widelca wymieszaj na nieregularne kształty. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 st C (bez termoobiegu) przez 50-60 minut.
Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na 15 minut. Nożem oddziel krawędzie ciasta od formy i pozostaw w niej do ostygnięcia.
Ciemną i białą czekoladę oddzielnie stop w kąpieli wodnej. Do płaskiego naczynia wlej część ciemnej czekolady i ostudź. Następnie polej ją białą czekoladą i powtarzaj czynność do skończenia składników.
Gotową masę wstaw do lodówki do zakrzepnięcia. Przy pomocy łyżki zeskrob skręcone płatki czekolady i udekoruj nimi gotowy sernik.
Czas: 90 minut (bez stygnięcia) | Koszt: 8 zł/porcja | Poziom: średni |8 porcji, 260 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień