Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 847

Dodano:

Odsłon: 7966

Jeśli macie w zamrażarce jeszcze jakieś zapasy mrożonym truskawek to czas najwyższy je zużyć. Ja tak zrobiłam i wyszedł aksamitny sernik z musem truskawkowym z nutką cynamonu. Sernik jest na biszkopcie, przez co jest naprawdę mega delikatny:)

Składniki

  • Biszkopt :
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklani cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki oleju
  • Mus truskawkowy:
  • ok. 0,5 kg mrożonych truskawek - albo tyle ile macie im więcej tym lepiej
  • 2 galaretki truskwkowe
  • szczypta cynamonu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, na koniec żółtka. Mąkę i proszek przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 25 minut.
    Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, 0,5 szklanki oleju, twaróg. Zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
    Masę serową należy po prostu wylać na biszkopt (po 25 minutach pieczenia) i piec w temp. 170 st. przez ok. godzinę.
    Sernik wyjdzie bardzo delikatny.

  2. Mus truskawkowy:
    Truskawki rozmrozić, zblendować.
    2 galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wystudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Galaretki połączyć z truskawkami, dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę cynamonu dla podkreślenia smaku. Powstały gęsty mus wyłożyć na wystudzony sernik. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
    Pyszny, mega delikatny deser!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń